Sıklıkla serbest paraşüt ile karıştırılan yamaç paraşütü farklı bir tekniğe sahip olan bir spor disiplinidir. İngilizcede Paragliding olarak adlandırılan ve dilimizde yamaç paraşütü veya pragliding şeklinde anılan bu spor dalı özel bir pist bölümü veya hava aracından atlamayı gerektirmeyen bir yapıya sahiptir.

Yamaç Paraşütü Nedir?

Ekstrem sporları arasında bir hava sporu olarak yer alan yamaç paraşütü 80’ler döneminde bu tür sporlar ile ilgilenen bir sporsever tarafından keşfedilmiştir. Sivil Havacılık Mevzuatlarında ÇHHA (Çok Hafif Hava Aracı) olarak tasnif edilmektedir.

ÇHHA sınıfı incelendiğinde içlerinde en hafif sporun yamaç paraşütü olduğu görülmektedir. Herhangi bir yolu bulunmayan yüksekliklerden dahi kalkış yapılabilmektedir.  Kolay taşınabilir bir yapısı vardır.

Kendisi için oluşturulmuş özel bir piste gerek duyulmamaktadır. Kullanılan paraşüt tipi sayesinde doğanın kendi kaldırma kuvvetinden yararlanılarak havada kalmayı sağlar. Ayrıca kişi dilediği gibi kilometrelerce yükseğe çıkabilir.

Kolayca küçülen ve çantaya sığan, çok hafif yapıda olduğu için taşınması sırasında hiçbir güçlüğe neden olmayan yamaç paraşütü tırmanma sporu ile ilgilenen bireyler için de iyi bir uğraşıdır. Bu iniş tekniğini kullanan dağcılar tırmandıkları tepelerden istediği zaman yere istedikleri hızda iniş yapabilmektedir.

Yamaç Paraşütü Nasıl Yapılır?

Yamaç paraşütü teoride herhangi bir yükseklikten yapılabilir. Ancak tamamen doğal unsurlardan oluşan manzara keyfi sunan Fethiye Ölüdeniz gibi yerlerde yapıldığında çok daha iyi bir deneyim sunar.

Bu aşamada yamaç paraşütünü iki farklı noktaya ayırabiliriz. Eğer yalnızca harika bir anı edinmek için yamaç paraşütü yapılmak isteniyorsa T2 sertifikalı bir pilot eşliğinde yamaç paraşütüne binmek mümkündür. Pilot paraşütü kullanırken ön kısımda yer alan bölüm sayesinde siz de manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Eğer bu işi bir sportmen olarak yapmak istiyorsanız bunun için düzenli derslere katılmanız gerekmektedir. Yine T2 sertifikalı eğitmenler tarafından verilen birkaç saatlik dersler ve deneme uçuşları ile siz de bir paraşütçü olabilirsiniz.

Fethiye Ölüdeniz Yamaç Paraşütü Aktivite Süreci

Ortalama yarım saat içerisinde atlama noktalarına klimalı özel araçlar ile ulaştırılırsınız. Araç ile Fethiye Ölüdeniz’de yer alan 1700 m, 1800 m ve 1965 m yüksekliklerinde atlama noktalarından birine varılmaktadır.

Burada tüm ekipmanlar pilotunuz ile birlikte size açıklanarak uçuşa hazırlık yaparsınız. Ayrıca fotoğraf çekmek ve dinlenmek için size zaman tanınmaktadır.

Tamamen her şey hazır olduğunda atlama ile birlikte uçuş başlar. Tüm uçuşu pilot gerçekleştirmektedir. Sizin tek yapmanız gereken uçuşun ve manzaranın tadını çıkarmaktır.

Uçuş esnasında pilot özel bir kamera ile tüm uçuş sürecini kayda alır. İniş sonrası bu görüntüleri size verir.

Tüm uçuş süreci yaklaşık 30 – 40 dakika sürecektir. İniş yeri Ölüdeniz Plajı’dır. İniş sırasında tek yapmanız gereken pilotun uyarısı ile ayağa kalkmanız ve adım atmanızdır.

Yere iniş oldukça yumuşak bir şekilde olmaktadır. Dünyanın en güvenilir ve en hafif inişini deneyimlemiş olursunuz.

Fethiye Ölüdeniz yamaç paraşütü turunu mutlaka bu konuda uzun yıllara dayalı deneyimi olan, gerekli tüm eğitim ve sertifikalara sahip, alanında profesyonel pilotlar eşliğinde yapmanız gerektiğini ve bu şekilde son derece güvenilir bir deneyim olduğunu da belirtmeliyiz.

Yamaç Paraşütü Yapmak İçin Gerekli Ekipmanlar

Yamaç paraşütü ekipmanları kalkış ve inişler sırasında bireyin güvende olması için gerekli malzemelerdir. Bu malzemeler;

  • Göğüs ve bacaktan bağlanan ve oturma yeri olan Kuşam
  • Polyester, ipek gibi materyallerin karışımından elde edilen Kanat bölümü,
  • Kanata bağlı yüksek kilogram taşıma kapasitesi olan askı ip,
  • Tam yüz korumalı kask,
  • Yedek paraşüt,
  • Pilotu uçuş sırasında rüzgar hakkında bilgilendiren rüzgar ölçer,
  • Kalkış esnasında kanatları gererek hazırlayan taşıyıcı kolonlar,
  • Diğer pilotlar ile bağlantı halinde kalmak için telsiz,
  • Güneş ışığı ve rüzgârdan olumsuz etkilenmemek adına gözlük (tek seferlik uçuşlar için gerekli görülmeyebilir).

Bunların dışında en çok merak edilen durumlardan biri de yamaç paraşütü için özel bir kıyafet ekipmanının olup olmadığıdır. Kişilerin hareketini kısıtlamayan, özgürce bacaklarını ve üst bedenini hareket ettirebildiği her türlü kıyafet yamaç paraşütü esnasında giyilebilir.

Örnek olarak güneşli havalarda yazlık sportif kıyafetler ve yoğun esintinin olduğu havalarda kalın kışlık oversize rahat kıyafetler tercih edilebilir.

Yamaç Paraşütü İlkeleri

Yamaç paraşütü yapılırken en güvenli biçimde hareket edebilmek için bu sporun birtakım ilkeleri vardır. Bu ilkeler:

  • İlk yardım çantası uçuş sırasında bulundurulur.
  • Pilotun belirttiği durumlara uygun davranılmalıdır.
  • Kask ekipmanlarının takılmış olması mutlaka gereklidir.
  • Tandem uçuş esnasında kurtarma botu ve yedek paraşüt bulundurmak zorunlu bir husustur.
  • Havanın soğuk sıcak olma durumuna göre uygun kıyafetler hareket kısıtlılığı oluşturmayacak biçimde tercih edilmelidir.
  • Hava koşulları hesap edilerek uçuşa çıkılır. Rüzgar ölçer kullanılarak rüzgarın miktarı ve şiddetinin uçuşa elverişli olup olmadığı kontrol edilir.
  • En çok 2 kişi tek bir yamaç paraşütü ile uçuş yapabilir. İki kişilik uçuşlar Tandem olarak adlandırılmaktadır.
  • Uçuş için belirli kilo sınırları bulunmaktadır. Fethiye yamaç paraşütü kilo sınırı erkek yolcular için 100 kg, kadın yolcular için 80 kg şeklindedir.
  • Yükseklik fobisi, gebelik, astım hastalığı, kalp hastalığı, hipertansiyon, anksiyete rahatsızlığı gibi sağlık problemleri olan bireylerin yamaç paraşütü yapmaları doğru değildir. Çok ciddi sağlık ve güvenlik problemlerine neden olabileceği için bu durumlarda pilota doğru bilgi verilmelidir.